Milyen ritkák a grullok?

 

Nagyon! A bay-roannak különálló színné való áttöréséig a grullo volt az AQHA által legritkábban regisztrált szín. Most már nő a számuk. 2002 óta az AQHA minden grullo / blue roan egyedet külön kiértékel (gének alapján). Vagyis a korábban blue roan-ként regisztrált lovak  ma már roan karakterrel rendelkező grulloként vannak nyilvántartva a származási lap Jegyek megjegyzésében. Ezt érdemes számon tartani grullo roan vásárlásánál, ugyanis a roan karakter 50%-ban öröklődik és az igazi grullo megszállottak szerint ez hátrányos valamint csökkenti a grullo tisztaságát.

1996-ban az összes AQHA által regisztrált ló mindössze fél százaléka volt grullo. Mára ez a szám a duplájára nőtt, köszönhetően többek között egyes dun és fekete méneknek, amelyek hires sportolóvá váltak, valamint a buckskin egyesületek számának megnövekedésének, a versenyeknek, a foundation tenyésztőknek. Természetesen felmerül az a kérdés is, hogy ha egyre inkább a színre kezdtek el tenyészteni emberek, mennyiben volt ez hátrányára a felépítésnek, származásnak és jellemnek hátrányára válik? Mára bátran kimondhatjuk, hogy szerencsére ez nem történt meg, mert a színre “tenyésztők” mellett megjelentek a profi lovasok és  lótenyésztők is, akik Hollywood Dun It-nek és Holidoc-nak köszönhetően elkezdtek érdeklődni a szín iránt, valamint ugye egyre több lett a foundation tenyésztő is. Mindemellett megnőtt a lovas emberek tudása a színekről, így egyre kevesebb grullot törzskönyveznek hibásan feketének, sötétpejnek, dunnak és red dunnak, mint korábban.

AQHA 2007-es adatai a regisztrált Quarter horse-ok színmegoszlásáról

* a Perlino és Cremello színek 2003-ban lettek felvéve az AQHA szabálykönyvébe. Előtte ismeretlenek voltak.

Homozigóta itt, homozigóta ott…

A színkavalkád egy másik része a ma már elérhető homozigóta tesztek a piros (homozigóta fekete), agouti, krém és egyéb színekre. Mielőtt ezen tesztek megjelentek volna pár évvel ezelőtt, minden, ami E6E volt (homozigóta fekete), meg KELLETT tartani tenyésztésre. Még ma is van nagyon sok ló, amelyet E/E-ként hirdetnek a jellem, eredmények vagy származás megemlítése nélkül. Mindezektől függetlenül azt hiszem elégedettek lehetünk, hogy a genetika egy része még ma is rejtély. Ez ugyanis arra emlékeztet minket, hogy szem előtt kell tartanunk a felépítés és jellem, temperamentum mivoltát, mint legfontosabb tényezőket.

 

A grullo lovak felismerése

A grulloknak nagyon sok színváltozata van és drasztikusan tudják változtatni a színüket az évszakok váltakozásával is. Nehéz őket lefényképezni, még a fényképen is másnak tűnhet, mint amilyen színű valójában. Ha azt tervezed, hogy grullo lovat veszel, vagy csak szeretnél megbizonyosodni róla, hogy tényleg grullo-e az a ló, amit látsz, tudnod kell, mit kell keresned ezen lovakon:

•          a grullonak a feje sötétebb, mint a teste (csak úgy, mint a blue roan lovaknak)

•          egy sajátos, egységesen egérszíne van (ha a csípőcsontján a szőr többszínű (fekete és fehér vagy fekete és barna), akkor valószínűleg egy roan-ba vagy sötétpej lóba botlottál

•          a dunokat úgy tudod megkülönböztetni a grullotól, hogy nekik a fejük inkább barnás vagy pirosas árnyalatú (de szintén sötétebb a testüknél)

•          a szürke lovak szinte mindig a nyakuknál, a fejük tetején vagy a szemük körül kezdenek el szürkülni. A szürke lónak kora előrehaladtával szürke lesz a feje, és még világosabb is lehet a fejük színe, mint a testüké. Lehet, hogy grulloként születik, de ha kiszürkül, az AQHA szürkeként veszi nyilvántartásba (a szürke lovak egyik szülőjének szürkének kell lennie, hogy a csikó kiszürküljön)

•          a roanok a szürkéhez hasonlóan fognak deresedni

Ha lehet, ismerd a szülők színét. Lehet-e nekik grullo csikójuk? A szürke roan párosítás kicsit trükkös lehet, mert lehet, hogy nem fogod tudni megállapítani a ló alapszínét. Ami mindig igaz: az egyik szülőnek kell, hogy legyenek fekete pontjai és az egyik szülőnek kell dun faktorának lennie. Ha ez igaz, akkor majdnem bármilyen párosításból születhet grullo csikó. Mindezektől függetlenül minél közelebb állnak a szülők a grullo színhez pl. grullo, fekete vagy dun, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a csikó grullo lesz.

Szín összehasonlító táblázat

És akkor jöjjenek az árnyalatok… a grullokat keményen befolyásolja az életkoruk, az évszak, a takarmányozásuk, a napsütés mennyisége, amelynek ki vannak téve, a napszak, a származásuk és még ezer tényező. Vannak egészen világos grullok, amelyek ezüstnek tűnnek és vannak olyan sötétek, amelyek már-már feketének.

Az alábbi képen egy fehér és egy ezüst grullo látható:

Itt pedig Misty kancánk késő ősszel és nyáron:

Néhány fotó a különböző árnyalatokról:

 

Fehér grullo (white):  

Copyright © 2007 , Kristy Enloe

All rights reserved!

 

Külön köszönet Kristy Enloe-nak a cikkért illetve hozzájárulásáért a lefordításához.

 

Látogassák meg weboldalát a www.enloequarterhorses.com oldalon.

Világos grullo (light slate):

 

Közepes grullo (medium slate):

Sötét grullo (dark slate):

 Ezüst grullo (silver):

A grullo szín minden színtől jobban megosztja és vitára készteti a lovas világot. Roan, szürke, barna (sötétpej) és dun lovakat reklámoznak folyamatosan grulloként. Néhány grullat pedig roannak, szürkének, barnának és dunnak. Mivel ez a szín nagyon ritka, így egyszerű összetéveszteni másik színnel, vagy egy másik színt összekeverni a grulloval, különösen ha még sosem láttál élőben grullo lovat. És ekkor jön még a hab tortán, csak hogy teljes legyen a káosz: van egy csomó különböző árnyalata és kb. kétszer ennyi elnevezése az árnyalatoknak. Az alábbi kis informativ jellegű irodalom régóta létező egyesületektől, ló-genetikusoktól és grullo tenyésztőktől való. Talán segít tisztázni a szín pár helytelen elnevezését és hamis bemutatását. A szöveg kifejezetten Quarter horse-okra vonatkozik, ugyanis vannak olyan szőrszínt meghatározó gének, mint az overo, tobiano valamint az appaloosa, amely aztán még tovább változtatja a szín megjelenését.

 

Grulla? Grullo? Kék dun? Lila dun? Ezüst dun? Lobo dun? Olíva dun? Csokoládé dun? Fekete fakó? Palaszürke?

 

Ésatöbbi ésatöbbi… a legtöbb ember már párat biztosan hallott a felsorolt megnevezések közül, mikor grulloról beszéltek. Itt van a hivatalos meghatározása a színnek, egyenesen a főbb tenyésztési egyesületektől:

 

American Quarter Horse Association (AQHA) - A test füstös vagy egérszínű (nem fekete és fehér szőrök keveredése, hanem minden egyes szőrszál egérszínű), a sörény és a farok fekete. A hát szíjalt, a lábvégek feketék.

American Buckskin Registry Association (ABRA) – A test palaszürke színű (kékes szürke, mint a hamuszürke gém), egészen a világoskékes szürkétől a barnás árnyalatig. A pontok és a dun factor jegyek feketék. Szíjalt hát kivétel nélkül. A grullo szín a legrtikább szín az összes közül. A grullo szó spanyol eredetű és jelentése “szürke daru”.

 

International Buckskin Horse Association (IBHA) – A grullo egy intenzív szín. A test színét egér színnek, gerle színnek vagy palaszürkének is írják – a fekete pontok felé sötétedve. A grullaknak nincsenek fekete szőrei a testükön. A bőrük hasonló a dunékhoz,, jól pigmentált és jól tűri a napsütést és a meleget. Szíjalt a hátuk és gyakran márványozott a lábuk és a hátuk. Nem szabad a grullokat összetévesztenünk a roanokkal vagy a szürke árnyalataival.

A GRULLO szín