Poco Bueno * King * Harlan * Pretty Buck * Blackburn * Old Sorrel * Hired Hand * Wimpy * Hickory Bill * Peppy * Ben Hur * Traveler * Joe Hancock * Yellow Jacket * Yellow Wolf * Oklahoma Star * Joe Reed * Old Joe Bailey * Driftwood * Showdown      

 

A Foundation Quarter Horse az IGAZI Quarter Horse

Először is nézzük át a fajta történetét. A fajta Colonial Williamsburg, Virginia területéről indult el az 1960-as években. Az első tenyésztők a származástól függetlenül a „quarter típusra” tenyésztettek. Hogy elérjék ezt a célt, arabokat, könnyű hidegvérűeket, berbereket és telivéreket kereszteztek egymással. A kapott típus kis méretű ló volt, kedves szemekkel, száraz és erős lábakkal, széles szüggyel, nagyon erős farral, és rendszerint 148-160 centiméter közötti magassággal és 500 kilogramm körüli tömeggel. Aztán ezt a típust is tovább keresztezték, hogy minél inkább közelebb kerüljenek ahhoz, amit „quarter típusnak” hívtak.

Ezt a „quarter típusú” lovat minden elképzelhető dologra használták aztán: farm körüli munkákra, fahúzásra, kocsizásra, nyereg alatt. Aztán a vasárnapi mise után pedig ezekkel versenyeztek Colonial Williamsburg főutcáján, ami pont negyed mérföld hosszú volt… innen jött aztán a név: quarter típusú ló.

A következő 200 évben ugyanezet a tenyésztési koncepciót folytatták, ámde ekkor már a quarter típusú lovakat más quarter típusú lovakkal keresztezték, néha belevittek olyan külső mént is,a mely magán hordozta a quarter típus jellemzőit: ez leggyakrabban a telivér volt. Az első tenyésztők nagyszerű munkát végeztek, hogy megőrizzék eme tipikus amerikai fajtát és tulajdonságait.

 

A nagy nyugati terjeszkedés az 1840-es években érte el csúcsát, amikor is tömegek telepedtek le Amerika nyugati oldalán. És természetesen magukkal vitték lovaikat és tenyésztési gyakorlatukat is. Találtak még jópár vadlovat is ott, amelyek egészen az 1500-as évektől ott éltek már, még Cortez és más korai felfedezők hagyták ott lovaikat, mikor visszatértek hazájukba. Ezek a lovak szabadon éltek a nyugati prérin, elvadultak és ma mustangnak hívják őket. Természetesen a letelepedők befogtak párat ezek közül, megszelidítették őket és bevették a quarter típusú tenyésztési programjukba. Ezekt a lovakat pedig aztán minden elképzelhető dologra használták és szerves részét képezték a későbbi nyugati egyesítésnek.

Az amerikai polgárháború során katonai hátasként szolgáltak mind a két félnek. Értékük keménységüktől és tűzharc során való megbízhatóságuktól függött.

 

Az 1800-as évek végén a quarter típus pár tenyésztője úgy döntött, hogy szervezetbe tömörül és megalkották a National Quarter Horse Breeders Association-t. Ezen tenyésztők leginkább a texasi, oklahomai, wyomingi, arizonai, montanai, coloradoi, új-mexikói és kaliforniai nagy ranchekről jöttek, és pont emiatt azonosítják a Quarter horse fajtát a Nyugattal. Ez a National Quarter Horse Breeders Association egészen az első világháború végéig működött. Több ezer lovat szállítottak a katonaságnak, amelyek az európai hadszíntéren szolgáltak. A háború után az egyesület szétesett,a tagságot eltörölték.

Pár évtizeddel később, 1940-ben, a Quarter horse tenyésztők újra egyesületbe tömörültek és létrehozták az Amarillo, Texas székhelyű American Quarter Horse Association-t (Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete). Ezen egyesület a mai napig működik és a világ legnagyobb lótenyésztő egyesülete lett. Az alapító tenyésztők létrehoztak egy részletes fajtaleírást, amely az 1600-as évekből ered. A lovakat ekkor „bulldog”-nak, „Billy”-nek vagy „Steel Dust”-nak nevezték és a fajta kívánatos egyedei voltak.

Sajnos sok tenyésztő idővel eltért ettől a standardtól.

A történet röviden annyi, hogy az 1960-as években néhány meghatározó Quarter horse tenyésztő úgy gondolta, hogy keresztezi a már meglévő szilárd fajtát telivérrel. Mindezt kizárlóag pénzügyi megfontolásból tették, ugyanis a telivérrel keresztezett egyedek több versenyt nyertek és nagyobb bevételhez juttatták őket. Emiatt idővel a Quarter horse alapvető tulajdonságai javarészt eltűntek: az új lovak magasabbak, vékonyabbak lettek és egész egyszerűen nem rendelkeztek azon tulajdonságokkal, amelyek a Quarter horse fajtában eredendően megvoltak.

Nos akkor hogyan lesz egy Quarter horse- telivér keresztezés eredménye még mindig Quarter horse? A válasz egyszerű. Először is, egy regisztrált Quarter horse és egy regisztrált telivér utódját az AQHA appendixként regisztrálja. Másodsorban az appendix Quarter horse sok jóváhagyott versenyben indulhat, vagy a speed index (lásd AQHA szabályzat 423). Ha az utód elég pontot elér vagy egy 80-as speed indexet, akkor hivatalos belépési nyilatkozattal bekerülhet az általános Quarter horse nyilvántartásba (lásd AQHA szabályzat 203). És ami fontos, hogy amikor egy ilyen lovat elfogadnak, ezen ló utódai automatikusan teljes regisztrációt élveznek.

Így idővel nem lenne nehéz tulajdonképpen áttenyészteni a Quarter horse-ot. És pont emiatt a mai modern Quarter horse-ok többsége egyáltalán nem hasonlít sem külsőleg, sem viselkedésében az eredeti Quarter horse-ra. Szomorú, hogy pár évtized alatt közel 400 év munkáját tönkretették.

 

Mára a Quarter horse-nak két típusa alakult ki, és eléggé különböznek egymástól: van a „modern Quarter horse” hosszú, vékony nyakkal, kicsi fejjel, vékony testtel, kis patákkal, gyakran 170-180 cm-es marmagassággal és megkérdőjelezhető felépítéssel valamint aránytalanul magas telivér vérhányaddal. És van az „igazi Quarter horse” amely pontosan úgy néz ki, ahogyan a Quarter típusú lónak ki kell nézni, azokkal a fizikális és mentális tulajdonságokkal, amelyekre eredetileg válogatták. Igen, minden foundation Quarter horse-ban van telivér… ez nem is kérdés. De semmi másra nincs szükség, csupán egy jó szemre észrevenni, hogy a telivér sem nem néz úgy ki, sem nem „igazi” Quarter horse. Ez olyan egyszerű, mint összehasonlítani egy agarat egy német juhász kutyával. Nem azt mondjuk, hogy a telivérek nem kívánatosak, hanem hogy nem Quarter horse-ok.

 

Akkor mi az a foundation Quarter horse?

Egy igazi Quarter horse, pontosan olyan, amilyennek az AQHA alapítói kitenyésztették. A foundation Quarter horse az a Quarter horse, amelynek ősei visszavezethetőek az alapító kancákra és ménekre, amelyek a Quarter horse fajta létrejöttéért felelősek.

 

Az egyik legutolsó trend a Quarter horse piacon a foundation vérvonalak és egyesületekre való koncentráció. Sokan nem tudják, hogy van egy csomó foundation egyesület, és még több jelenik meg nap, mint nap. Ezeket az egyesületeket azért hozták létre, hogy megőrizzék az igazi Quarter horse felépítését. A legtöbb „old timer” felépítését és megjelenését elözönlötte a túl sok telivér vér, és eltűnt így az „igazi Quarter horse” fajta. Sokan azt mondják, hogy a telivér túl sok volt a jóból a Quarter horse számára és keverék lett belőle, nem egy külön fajta. Úgy gondolják, hogy a telivér vér miatt csökkent az izmok mérete és inkább egy finom, vékony csontozatú ló lett belőle, olyan, amelyet manapság a pleasure versenyeken és galoppon látunk. A Quarter horse-ok valójában keverékek, a berber, arab, hidegvérű, telivér és még más fajták keresztezéséből jöttek létre. Ma az Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete (AQHA) csak az AQHA által regisztrált szülők csikót regisztrálja általános módon, vagy egy AQHA regisztrált szülő és egy telivér regisztrált szülő csikóját appendixként. Az egyesület minden más fajta elöl zárt. Ami érdekes, hogy egy 7/8-ad vagy még nagyobb arányban telivér vért tartalmazó ló is lehet AQHA által regisztrált Quarter horse, de ugyanez már nem lenne alkalmas a telivér regisztrációra. Az AQHA sem nem támogatja, sem nincs semmilyen kapcsolatban a foundation egyesületekkel, ellenben segítenek és információt nyújtanak azoknak, akik szeretnének többet megtudni a foundation egyesületekről.

Kétféleképpen lehet a foundation Quarter horse-okat szemlélni: elsősorban felépítés és megjelenés alapján. Sok quarter horse szerető ember néz úgy a foundation Quarter horse-okra, mint egy típusra, származás helyett. Van néhány gyakori kifejezés, ami szinonimái a foundation lovaknak, ezek pedig a bulldog felépítés, durva izomzat, erős elülső lábak, rövid hát, leggyakrabban 160 centiméter alatti marmagasság de emellett gyakorta több, mint 450 kilogramm testtömeg. Ezeknek a lovaknak egy mély, erősen izmolt V alaknak kell lennie a szügyükön, a rövid erős nyak elfogadható, kedves és egymástól távol ülő szemek, határozott állkapocs és apró, egymástól távol ülő fülek a kritériumok. Általánosságban állítható róluk, hogy erős csontozatúak és lábúak, vagyis a csontjaik vastagok, a patáik pedig egészségesek és korrektek, hogy elbírják a testet. Testfelépítésük következtében gyakorta mondják róluk, hogy kevésbé hajlamosak a sérülésekre. Valamint állítják róluk, hogy nem forróvérűek, hanem „gondolkodnak és döntéseket hoznak”. Keményen dolgoznak, és természetes atletikussággal végzik a munkájukat.

 

A másik szemléletmódja a foundation Quarter horse-oknak a származásuk. A leggyakrabban előforduló hiba a lovak foundation-né való jelölésekor a származásuk. Egy jó ló nem lesz automatikusan foundation. Egy nagy nevű ló sok AQHA eredménnyel nem lesz automatikusan foundation ló. Nagyon sok top minőségű ló tűnik foundation-nek az avatatlan szem számára, valójában pedig egy sima származás ellenőrzés megmutatja, hogy az egyed telivér szülőktől származik. Nézzük pl. a Three Bars nevű telivért. Ez egy AQHA Hall of Fame mén, amely erősen befolyásolta a Quarter horse fajta létrejöttét, és nagyon sok leszármazottját nevezik hibásan foundation-nek. A szabályok szerint a legtöbb csikója egyik fő foundation egyesületnél sem elfogadott (van egy egyesület, amely több Three Bars utódot is elfogad, mert alacsony AQHA regisztrációs számokat kaptak anno). Például az alábbi Three Bars apaságú lovak nem elfogadottak: Sugar Bars, The Ole Man, Alamitos Bar, Bar Flower, Bar Money, Chicado Chick, Clabber Bar, Dandy Bar, Lightning Bar, Lucky Bars, Magnolia Bar, Mr Bar None, Nug Bar, Par Three, Rapid Bar, Three Chicks, Tonto Bars Gill és még sokan mások. A legtöbb ezen ló benne van a Western Horseman által kiadott Legends című könyvben. Ha megnézzük a manapság vezető halter és egyéb performance lovak pedigréjét, nagyon sok visszavezethető Three Bars-ra. A legtöbb top halter ló származásában pedig ott van Impressive, aki Three Bars unokája volt. Egy másik Three Bars leszármazott pedig Doc Bar, aki szintén nem számít foundation-nek, ellenben leszármazottai uralják a rodeókat, NCHA és NRHA versenyeket. Ezen lovak természetesen nem „rossz” lovak, de már elkanyarodtak attól, amit az igazi Quarter horse jelentett anno. Magas szinten versenyeznek, de nem feltétlenül állják meg helyüket mindennapi munkában.

 

A mai világban a Quarter horse-ok több irányba váltak szét, magában foglalva az „eredeti” vagy „foundation” típust és a „show lovat”. A show lovakat egy-egy feladatra specializálták, mint cutting, galopp, ugratás, pleasure vagy halter. Persze még mindig igaz, hogy a Quarter horse egy sokoldalú fajta, de már csak nagyon kevés olyan ló van, amelyek nyerni tudnak reggel halterban, versenyeznek pleasure-ben délután és indulnak ropingban az esti rodeón. Sajnos ezek a lovak már szinte nem is léteznek manapság a bírói trendek, a lovak minősége és a tenyésztési koncepcióknak köszönhetően. Lehet, hogy azok a lovak, amelyek nem a legszebbek, úgy spinelnek, mint egy tornádó, vagy óramű pontossággal követik a borjú mozgását, és vannak olyanok, amelyek félelmetesen néznek ki halterban, lovagolva pedig olyan érzést adnak, mintha kerékpárral mennénk egy kátyúkkal teli úton. Így kapunk lovakat külön versenyszámokra tenyésztve. Talán a foundation egyesületeknek sikerül megőrizniük az eredeti, igazi Quarter horse-ot amely majd mindig is erős ellentettje lesz a mai modern AQHA lovaknak.

Fontos a foundation Quarter horse-ok vásárlásánál és tenyésztésénél a felépítés, természet és származás. Szörnyen sok ló van ma, amit foundation Quarter horse-ként reklámoznak, és emellett 160-170 centiméter magasak és 350 kilogrammosak. Vannak lovak, amelyeket „erősen foundation vonal”-ként hirdetnek és emellett Three Bars és Doc Bar csikói. Lehet, hogy jó lovak, de nem foundation lovak.

 

Foundation Quarter horse vásárlásánál a „foundation” szó jelentése nem feltétlenül egyezik a tenyésztők, eladók és vevők között. Érdemes utánajárni a hirdetést olvasva, hogy mit is jelent az, hogy foundation. Valamely foundation egyesület által regisztrált lovat? Ha igen, melyik regisztrálta? Vagy csak „foundation felépítéssel” rendelkező lóról beszélünk? Néhány alapvető dolog, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni foundation Quarter horse vásárlásakor: ne keress 160 centiméteres lovat. A foundation Quarter horse-ok átlagosan 150-160 centiméter marmagasságúak nagyon erős csontozattal és izomzattal.

Az sem mindegy, hogy melyik foundation egyesület regisztrálta őket. Bár a célja mindnek ugyanaz, vagyis az AQHA által 1940-es ’50-es években felállított eredeti meghatározás szerinti felépítés és származás megőrzése valamint a „vissza a gyökerekhez” alapelv (felejtsd el a csillámot és az ezüst vereteket, a műsörényt és farok hosszabbítást, a borotvált füleket és orrot. A lovat magát, természetes szépségében értékelik. Nincs szükség a figyelemfelkeltésre, sem a hibák takargatására), mégis mindegyiknek saját szabály rendszere van, amelyek alapján veszik fel és regisztrálják a lovakat. A legfontosabb foundation egyesületek (legtöbb taggal bírók és legnépszerűbbek) valamint néhány érdekesség a nyilvántartásba vételi feltételeikről:

 

NFQHA – legalább 80%-ban foundation vérvonallal kell rendelkeznie a lónak a regisztrálásához. Egészen az első regisztrált Quarter horse-ig visszavezethetőnek kell lennie a származásának, vagy 10 generációra visszamenőleg nem lehet angol telivér őse; amely opció előbb elérhető. Ha 10 generáción belül van angol telivér őse, az csökkenti a százalékot. Impressive vér megengedett. Az AQHA szabályaihoz hasonlóan rendelkeznek a fehér jegyek meglétéről. Egyedül két angol telivért fogadnak el, amely nem csökkenti a ló foundation vérvonalának százalékát: Joe Reed és Oklahoma Star. Mindkettőt 100% foundation-ként tartják nyilván.

www.nfqha.com

 

FQHA – legalább 75% foundation vérvonallal kell rendelkeznie a lónak, 27.000 alatti AQHA regisztrációs számmal rendelkező ősökig visszavezethetőnek. Ha előbb van a származásában angol telivér ős, mint ahogy elérne 27.000 alatti regisztrációs számig, az csökkenti a százalék mértékét. Impressive vér nem megengedett. Double dilute nem megengedett. Az egyetlen Foundation egyesület, amely 100% foundationnak veszi a Three Bars nevű mént.

www.fqha.com

 

WFQHA - legalább 75% foundation vérvonallal kell rendelkeznie a lónak, 27.000 alatti AQHA regisztrációs számmal rendelkező ősökig visszavezethetőnek. Ha előbb van a származásában angol telivér ős, mint ahogy elérne 27.000 alatti regisztrációs számig, az csökkenti a százalék mértékét. Impressive vér nem megengedett. Double dilute megengedett.

 

Copyright © 2001 , Kristy Enloe

All rights reserved!

 

 

Bármilyen foundation Quarter horse-szal kapcsolatos kérdéssel kérem forduljon az adott egyesületekhez.

Külön köszönet Kristy Enloe-nak a cikkért illetve hozzájárulásáért a lefordításához.

 

Látogassák meg weboldalát a www.enloequarterhorses.com  oldalon.

A QUARTER HORSE LÓFAJTÁRÓL